a.s./nl

Anne Marie Laureys (1962) volgde de keramiekopleiding aan het Hogere Kunst Instituut Sint Lucas in Gent, B.

Specialiseerde zich in de draaitechniek en past die toe, al jarenlang.

Haar inspiratie haalt ze uit de klei zelf. Ze start met een reeks op de schijf gedraaide potten, allemaal even groot en met een dunne wand en bodem. De pas gedraaide klei is plastisch, zacht, nat en week. Het is dan dat ze die dunne kleiwand vervormt. Ze knijpt, trekt, plooit en duwt met haar vingers, ze vervormt om de taal van het materiaal te ontdekken en beter te tonen. In feite bevrijdt Anne Marie zichzelf van de ronde potvorm door wand en bodem met haar vingers te bepotelen.

Het resultaat zijn tactiele potten, met een dynamische sensualiteit die het uiterste uit de kan halen met betrekking tot de kneedbaarheid van klei. De essentie en plasticiteit van de nog natte klei en de beweging van het draaien blijven verstild achter.

De Clay-e-motion reeks is een verzameling potten, door emotionele ingrepen ontstaan met ‘vleesachtige’ vervormingen uiterst sensueel geladen. De enorme zinnelijkheid van het werk leidt tot aanraken, tot betasten, strelen, voelen. De onwerkelijke vormentaal nodigt uit tot een mystieke beleving. Anne Marie noemt haar stukken niet voor niets metaforen van het gevoel. Het resultaat is een zeer organisch werk langs imaginaire organen en hallucinogene vormen dat een reis binnen in het lichaam suggereert. Anne marie werkt puur op instinct en concentratie. Ze laat zich inspireren door smaak, gehoor, tastzin, maar vooral ook door het oog. Geen 2 potten zijn hetzelfde. Een adagio dat haar ook opviel toen ze kennismaakte met het werk van de ‘Mad Potter of Biloxi’ George E.Ohr.(1867-1918)

Het is in deze geest dat de vormen uit de Clay-e-motion reeks (2001-2008) ontstonden.

Hoe het ook zij …… sinds 2009 wil ze de potvorm ’an sich’ nog intenser verkennen. Momenteel is er een behoefte aan het onderzoeken, het deconstrueren en uitrafelen van het begrip ‘de pot als container’.

De dialoog tussen de gedraaide vorm enerzijds, met een huid en een vervormde buitenkant en anderzijds de beladen binnenkant doet een grenzeloosheid vermoeden. Er is behoefte aan het breken uit de rand, de lip van de potvorm, een grens.

Door het aanhechten van een kraag aan de potrand wordt de beweging die al in de container gevangen zit verlengd. Het resultaat is een uitdeinen van de beweging, een samenkomen in een hals.

Ook stapelt Anne Marie nu potvormen opeen. Twee gedraaide en vervormde delen worden geassembleerd, er is een confrontatie van tegenbewegingen. De focus richt zich op het alzo ontstane lichaam, de binnenkant is verborgen, opgesloten zo zet ze de buitenkant in een kader.

Over de grens van de potvorm gaan ……

Het is zo dat de reeks kleivormen ‘Clouds by my fingers’(2009) onstaan. De fusie van 2 apart gedraaide en vervormde kleidelen levert een driedimensionale vorm op die op wolken gelijkt, zwevend, opstijgend en krachtig. Een kracht die getoond wordt door de vervormingen van de kleiwand door haar vingers en door nog zichtbare sporen van de beweging van het draaien van een potvorm op de schijf. Zwevend want de onder en bovenkant van de vorm , de rand en bodem van een pot zijn verplaatst. De energie ook van de tegenbewegingen gaat in dialoog met de emotionele binnenkant verborgen in een wolkvorm….

Anne Marie Laureys haar werk vind je ondermeer terug in de collecties van de Provincie Henegouwen, België, Het Tapei County Yingge Ceramics Museum in Taiwan, Het Ars and Crafts Museum van Shanghai, China en in de Collectie van Hedendaagse Keramiek van het Keramikmuseum Westerwald in Duitsland.