a.s./nl

Anne Marie Laureys (1962) volgde de keramiekopleiding aan Luca School of Arts in Gent, Belgium. Specialiseerde zich in de draaitechniek en past die consequent toe.

Met haar eigenzinnige bewerking van klei en glazuur zoekt ze keer op keer de grenzen op om te ontdekken wat kan. Daarbij vertrekt ze van de  oeroude ‘draaitechniek’ die ze als concept  ‘an sich’ vormgeeft.

Ze start met een reeks op de schijf gedraaide potten. De pas gedraaide klei is plastisch, zacht, nat en week. Duwen, knijpen, trekken, plooien met de vingers vervormt ze de nog zachte klei. Haar inspiratie haalt ze uit de klei zelf. AnneMarie bevrijdt zich van de mooie ronde potvorm. Het resultaat zijn tactiele potten, met een sensualiteit die de nadruk legt op de souplesse van klei. De essentie van de klei en sporen van de beweging blijven verstild achter.

Gedraaide en vervormde delen worden geassembleerd. Unieke antropomorfe sculpturen ontstaan, objecten die de spanning tussen volume en huid, textuur en kleur vormgeven, die de verbeelding van de kijker prikkelen…

Anne Marie Laureys Ceramics wordt in o.a. USA, UK en in Aziatische landen als een vernieuwende en grensverleggende keramiste erkend. Haar werk vind je ondermeer terug in de publieke collecties van het Boca Raton Museum of Art in Florida USA, het Tapei County Yingge Ceramics Museum in Taiwan, het Arts and Crafts Museum van Shanghai, China, in de Collectie van Hedendaagse Keramiek van het Keramiekmuseum Westerwald, Duitsland, in de Collectie van de Provincie Henegouwen, België, het Haags Gemeentemuseum en Het Princessehof in Leeuwarden, Nederland en in bijzondere private collecties in België, UK, Europa en USA.